Search
Close this search box.

Kako biti skladniji u odnosima

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Skype

Postoji snažna i trajna potreba ili želja ljudi da stupaju u interakciju jedni s drugima kroz komunikaciju. Socijalna interakcija je nužna, jer ona potvrđuje da postojimo i tko smo. Komunikacija povećava smisao života, a interpersonalne vještine pomažu postizanje osobnih i poslovnih ciljeva.

Iako postoje brojne predrasude o komunikaciji (kao npr. da se komunicira samo riječima, da je to svjesna aktivnost, i da opsežnija komunikacija vodi boljim odnosima), zapravo se vještina komunikacije uči čitav život.

Čut ćete kako je skladne odnose komunikacija ključna (“Ali, mi razgovaramo”). Naći ćete na stotine naputaka kako je važno slušati (“Slušam, toliko da ne mogu doći do riječi”)… No, i dalje se vaša poruka ne “probija” do cilja. Komunikacijski i NLP stručnjaci govorit će o poruci, kanalu, odašiljaču i primatelju poruke, odabiru riječi, slušanju, teoriji informacija – i u pravu su. Logika je zdrava, razumna – nepristranom promatraču djeluje da su obje strane neke rasprave, dijaloga, debate, bračne svađe – na trenutke u pravu. Zašto onda dolazi do nepremostivih razlika i teškog uspostavljanja dijaloga?

Interpersonalna komunikacija koja je ključna za odnose u nizu uloga (partnerske, obiteljske, poslovne…) omogućava da se osim informacija ujedno prenose i osobne kvalitete, socijalne uloge, uvjerenja i emocije.

Sve komunikacijske interakcije ograničene su onim što netko jest i iskustvima koje ima. Sve to pohranjeno je na podsvjesnoj razini i ukalupljeno u iskustva, emocije, vjerovanja osobe koja komunicira. Upravo na toj razini podsvijesnog uma, koji tvori našu perceptivnu stvarnost, kada dođe do poteškoća, mi nerijetko “guramo” svoje stavove, ugrožavajući druge. Otežavajući tako i odnos.

Osobe koje se nađu u konfliktu, često nose obrasce ponašanja iz djetinjstva. Pohranjeni duboko u podsvijesti, nosimo vjerovanja o sebi i drugima – “Mene je teško voljeti; uvijek sam žrtva u odnosu; dao sam ti sve, a ti tako…” i toksičnost tih zapisa naših vjerovanja zamaskirana godinama različitih iskustava, skrivena od svjesnog uma upravlja našim reakcijama u odnosima.

Smatra se da se u svakoj komunikaciji pojavljuje šest perspektiva – kako osoba vidi samu sebe; kako osoba vidi drugu osobu; kako osoba vjeruje da ju vidi druga osoba – i isto to s druge strane komunikacijskog kanala između dvije osobe. Ključ za “ugodniju” i lakšu komunikaciju je imati što točniju percepciju sebe i uvid u to kako nas drugi doživljavaju, kakav dojam ostavljamo.

Prepreke koje nam se mogu javiti uključuju tu razliku u percepciji, stereotipe, manjak zanimanja ili znanja, poteškoće u izražavanju, emocije i osobnost koju imamo.

Kako bismo poboljšali odnose, radimo na razvoju komunikacijskih sposobnosti – slušanja (aktivnog, s razumijevanjem, prihvaćanjem različitosti), govorenja (uz otvorena pitanja, umiren ego, poštivanje sugovornika i empatiju), principe objašnjavanja, razvijamo svijest o percepciji i otkivamo emocije koje se javljaju u dijalogu,

Hipnoterapijski pristup moguć je za pojedince, ali i za parove. (individualna i grupna sesija),

JOŠ O HIPNOZI I PRIMJENAMA...

Kontakt

JAVITE SE