Najčešća pitanja o hipnoterapiji

Hipnoterapija koristi vođeno opuštanje, intenzivnu koncentraciju i usredotočenu pažnju kako bi se postiglo povišeno stanje svijesti koje se ponekad naziva i transom. Tehnika omogućuje promjene u percepciji i pamćenju.

Hipnoterapija je tehnika koja koristi hipnotičko stanje, koja omogućuje promjene u percepciji i pamćenju, veliko povećanje reakcije na sugestiju i potencijal za kontrolu mnogih fizioloških funkcija koje su obično prisilne. Hipnoterapija koristi vođeno opuštanje, intenzivnu koncentraciju i usredotočenu pažnju kako bi se postiglo povišeno stanje svijesti koje se ponekad naziva i transom. Pažnja je toliko fokusirana u tom stanju da je bilo što što se događa oko osobe privremeno blokirano ili zanemareno. U ovom prirodnom stanju i uz pomoć obučenog terapeuta, osoba može usmjeriti svoju pažnju na određene misli ili zadatke.

Hipnoterapija se obično smatra iscjeliteljskom metodom, a ne liječenjem po sebi. Pomaže i omogućuje čovjeku da istražuje bolne misli, osjećaje i sjećanja koje mogu biti skrivene od svjesnog uma. Hipnoterapija također omogućuje osobi da percipira neke stvari drugačije, poput blokiranja svijesti o boli.

Hipnoterapija se može koristiti na dva načina:

  • Terapija sugestijama – hipnotičko stanje omogućuje osobi bolju reakciju na prijedloge. Hipnoterapija može pomoći osobi da promijeni određeno ponašanje, poput prestajanja pušenja ili grickanja noktiju. Također može pomoći u promjeni percepcije i senzacija što može biti posebno korisno u liječenju boli.
  • Analiza – Ovaj pristup koristi opušteno stanje da bi pronašao korijenski uzrok poremećaja ili simptoma, poput traumatičnog prošlog događaja koji je osoba sakrila u svom nesvjesnom sjećanju. Nakon otkrivanja traume može se riješiti kroz hipnoterapijski protokol.

Hipnotično stanje omogućuje osobi da bude otvoreniji za raspravu i prijedloge. Može poboljšati uspjeh drugih tretmana za nekoliko stanja kao što su:

  • Fobije, strahovi i anksioznost
  • Poremećaji spavanja
  • Depresija
  • Stres
  • Posttrauma tjeskoba
  • Tuga i gubitak

Hipnoterapija bi se mogla koristiti kao pomoć u kontroli boli i prevladavanju navika, poput pušenja ili prejedanja. Također bi moglo biti korisno za osobu s jakim simptomima ili joj je potrebno krizno upravljanje.

Hipnoterapija možda nije prikladna za osobu koja ima psihotične simptome, poput shizofrenije, epilepsije. Treba je koristiti za kontrolu boli samo nakon što je liječnik procijenio osobu zbog bilo kojeg tjelesnog poremećaja koji bi mogao zahtijevati medicinski ili kirurški tretman.

Neki terapeuti koriste hipnoterapiju za oporavak potisnutih sjećanja za koja smatraju da su povezana s mentalnim poremećajem osobe. No, također predstavlja rizik od stvaranja lažnih sjećanja – obično kao rezultat nenamjernih prijedloga terapeuta. Iz tog razloga, primjena hipnoterapije za određene mentalne poremećaje, poput disocijativnih poremećaja, ostaje kontroverzna.

Hipnoterapija je siguran postupak kada ga provodi uvježbani terapeut. Hipnoterapija nije kontrola uma ili ispiranje mozga. Terapeut ne može natjerati osobu da učini nešto neugodno ili nešto što osoba ne želi učiniti.

Hipnoterapija ne prisiljava nikoga da vjeruje ni u što. U terapijskom pristupu cilj je potaknuti osobu na samopromjenu i ne koristimo tehnike manipulacije. Hipnoterapeut koji vodi kroz hipnozu je kao voditelj u emisiji, a ljudi koji se odluče izvesti to, čine to tako da prihvate prijedlog i iskoriste svoju maštu kako bi to izveli. Ništa „magično“ ne postoji u izvedbi. U hipnozi ste vrlo usredotočeni, i ne spavate. Kad god pričate nekome da njihov život može biti bolji, i oni to prihvaćaju, to je apsolutna činjenica, onda koristite hipnozu. Osoba jednostavno odluči ukloniti stari obrazac mišljenja i zamijeniti ga novim misaonim prijedlogom.