Usvajanje nove navike

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Skype

Ljudska bića su bića navika, a mnoštvo navika (korijenske, temeljne) su uspostavljene u ranom djetinjstvu. Korisna strana navike je da ne opterećujemo svoj logički um informacijama i radnjama koje su svakodnevno prisutne (npr. pranje zuba je navika koja je usvojena u ranom djetinjstvu i nemamo potrebu svakodnevno preispitivati kako se to radi).

Gro stečenih navika upravo čine suprotno. Ometaju nas u izvedbi, u donošenju odluka, u izražavanju, prihvaćanju drugih, slušanju…

Na primjer, šutljivi ste na poslovnim sastancima jer imate svoj stav: „moje se mišljenje ili prijedlog neće uvažiti“ ili „možda bolje da šutim da se ne osramotim“ ili “imam tremu i glas mi drhti, bolje da šutim“…

I dok držite ovaj stav i naviku šutnje, možda uskraćujete svom timu informaciju koja bi brže dovela do rješenja, a vas podigla na ljestvici ambicije.

Kako mijenjamo naviku?

Kad učimo nešto novo, svi moramo proći kroz četiri faze učenja:

1. Nesvjesno nesposoban (nekompetentan)

Ne znate kako nešto učiniti i niste svjesni i niste zabrinuti za to. Recimo, ne znate upravljati autom i nije vam fokus razmišljanja na toj vještini. ili ne znate ništa o hipnozi i samohipnozi i ne razmišljate o tome…

2. Svjesno nesposoban (nekompetentan)

Počinjete učiti nešto novo (voziti auto, učiti hipnozu i samohipnozu) i shvaćate da je teže nego što ste mislili. U ovoj fazi se često osjećamo nervozno, iziritirano jer to ne možemo učiniti kao oni koji su prošli obuku. Znate kako biste trebali voziti auto, ali dok to znanje nastojite pretočiti u iskustvo auto cuka, gasi se, pretjerano stiskate gas…

Ili ovo – znate (čitali ste, bili na predavanju, probali to izvesti) kako biste nekoga trebalo hipnotizirati i uvesti u transno stanje za promjenu ili sebe uvesti u transno stanje i sugestivno se potaknuti na promjenu, nesigurni ste kod pristupa, imate tremu, preskačete bitne dijelove koji čine da u trans uđu ili uđete s lakoćom, ne postižete očekivani rezultat…

3. Svjesno sposoban (kompetentan)

Znate kako nešto trebate učiniti, i unatoč tome „što znate“  morate biti koncentrirani i samo usmjereni u jednu po jednu radnju.                                                                  

To bi bilo kao kad ste položili vozački i novi ste vozač na cesti i trudite se svim osjetilima pohvatati sve informacije koje su vezane za ulogu vozača u prometu i to stvara određenu količinu nervoze i uslijed toga izvedba postaje još više otežana.

Nerijetko se može dogoditi da ste završili temeljnu školu hipnoze i nastojite hipnotizirati ljude u svojoj okolini i često se uhvatite kako sumnjate „hoće li osoba uspjeti zadobiti trans ili ne“, ili „što ako netko kaže da njega ne možete hipnotizirati“, ili „ne možete prepoznati da li osoba glumi ili je stvarni suradnik“ ili sebe samohipnotizirate i ne znate jeste li u transu ili ne.

4. Nesvjesno sposoban (kompetentan)

Toliko ste vješti  da o tome nemate potrebu razmišljati i sebe ispravljati. Na primjer, vozite svaki dan i često se ne sjećate radnji koje ste obavljali a bile su vezane uz vožnju. Umjesto toga možda ste razmišljali o sastanku, obitelji…

Svakodnevno hipnotizirate osobe (klijente) i 100 posto ste u identitetu hipnotizera tako da znate sve moguće buduće ishode u procesu, odgovore na pitanja… ili svakodnevno koristite samohipnozu, točno znate i osjećate transno stanje, sugestija se prihvaća i rezultati su vidljivi kroz djelovanje i ponašanje. Sjajno mjesto i osjećaj uspješnosti za vas!

Iz navedenog slijedi da je prvi korak utvrditi gdje se nalazite u navedenim fazama promjene, a zatim izradite poseban plan koji će vam pomoći da dostignete nesvjesno kompetentno stanje.

Primjer prepoznavanja trenutnog stanja navika u ponašanju.

Filip je u poslovnom svijetu kao uspješan prodoran menadžer dobio reputaciju „agresivni menadžer“. Sebe je smatrao najboljim i rijetko je slušao što mu govore njegove kolege. U razgovoru je često i redovito povisivao ton glasa u situacijama kad je davao zadatke, prekidao kolege kad su htjeli dodati ili prokomentirati zadatak.

U jednom periodu rada s coachem na pitanje „kako bi sebe opisao“ Filip je izjavio da je dobar slušatelj s naglaskom na pravednost i asertivnost (nesvjesno nesposoban). Nakon programa obuke o asertivnom ponašanju u timu, Filip je ostao iznenađen kad je kroz vježbu „igra timskog sastanka“ koja je bila snimljena, uočio da govori preglasno, prekida suradnike dok govore, i ostavljao dojam da ih ne sluša (svjesno nesposoban). Nakon prikaza vježbe Filip se složio da ovakvo ponašanje treba promjeniti i sljedećih mjesec dana prolazeći kroz trening glasa, govora, vježbi  transa i nastupa u transu, uspio je većinu navika restartati. Ipak, ostalo je primjetno da se kad je pod stresom pojavi neko staro ponašanje (svjesno kompetentan). U nastavku rada s coachem, Filip i kolege su uočili da je sad asertivno ponašanje potpuno prisutno kod njega, a sam Filip nije više imao potrebu razmišljati o tome, osim kad je svoje iskustvo htio podjeliti s drugima (nesvjesno kompetentan).

JOŠ O HIPNOZI I PRIMJENAMA...

Kontakt

JAVITE SE