Search
Close this search box.

O hipnoterapiji…

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Skype

Neravnoteža (problem, bolest) nije stanje svjesnog (analitičkog, logičnog) uma. Skoro svi iracionalni i pretjerano emocionalni (potisnute emocije)problemi proizlaze iz podsvijesnog dijela te potiču na instiktivne obrasce ponašanje. Većinu tih obrazaca (uvjerenja, strahovi, želje, zavist, krivnja, sram…) usvojimo u djetinjstvu dok se je formirala naša osobnost. Završetkom naše cca šeste godine mi smo u biti većinom “programirani” po uzoru na naše najbliže autotitete. Ti programi u većini određuju daljnji tijek našeg života. Kad imamo problem ili bolest mi smo toga svjesni čak znamo i mjesto boli i problema ipak ostaje činjenica da ga na svjesnom nivou (analitikom/logikom) ne možemo riješiti. Zašto? Problem je u podsvjesnom dijelu uma.

Ako znamo da podsvijest refleksno provodi i uvjetuje naše ponašanje kao i stvaranje dobrih i loših stanja tada je jedini način riješenja komunicirati sa podsvijesti na indirektan način zaobilaženjem kritičkog faktora svjesnog uma ( logika,kritika,analiza).
Jedan od idealnih alata za takvu komunikaciju je hipnoza – hipnoterapija.

Terapijska hipnoza – hipnoterapija
Sam pojam hipnoza izveden je od riječi hypnosis – san (Grčki) ali hipnoza nije san. To je specifično stanje uma između budnosti i spavanja. Može ga se opisati kao meditativno, sanjarsko stanje – stanje drijema u uvjetima duboke mentalne opuštenosti a sa druge strane fantastične fokusiranosti.Svaka osoba iskusi to stanje tokom dana (npr. dok gledamo tv, upravljamo vozilom ili se vozimo). To stanje je potpuno različiti od spavanja i sasvim drugačije djeluje na tijelo i um.

Uloga terapeuta u terapiji
Terapeut koristi skup tehnika (indukcija) da bi klijenta uveo u opuštajuće stanje (mentalno i fizičko). Klijent slijedi uputstva i kad dostigne određeni stupanj opuštenost (tzv.radno stanje) tada terapeut potiče njegovu maštu sugestijom – vizualizacijom, regresijom na prihvatljivo selektivno razmišljanje (što je prihvatljivo karakteru osobe). U stvari svaka hipnoza je autohipnoza jer iz svega proizlazi da je terapeut “vodič” u procesu.

Uloga sugestije u terapiji
Sugestija je osnova svakog hipnotičkog procesa. Sadržaj sugestije sročen je tako da bude u skladu sa klijentovom osobnošću (karakterom)

Uloga vizualizacije u terapiji
Kada sugestiju uspješno u svom umu “pretvorimo-vizualiziramo” u sliku te istu “obojimo” emocionalnim sadržajem naš podsvjesni um tu sliku prihvaća “zdravo za gotovo” te u tom pravcu ide promjena.

Regresija u terapiji
Za rješavanje kompleksnijih problema/stanja koristi se tehnika regresije radi dosjećanja istih a potom slijedi proces razrješavanja (otpuštanja).

GDJE JE USPJEŠNA PRIMJENA HIPNOTERAPIJE

Osobni razvoj sport, posao škola, novac, motivacija, koncentracija, samopouzdanje, regresija

Emocionalni mirbijes, agresija, nervoza, panika, nesanica, depresija, trauma, strahovi/fobije, alergije

Kontrola boli – glavobolje, bolovi u leđima, reuma, artritis, povrede/ozljede

 

 

JOŠ O HIPNOZI I PRIMJENAMA...

Kontakt

JAVITE SE