Search
Close this search box.

Dobrodošli u promjenu

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Skype

Dobrodošli. Ja sam Hrvoje Felbar, kako za sebe govorim u posljednjih nekoliko mjeseci “hipnoterapeut u nastajanju”. Ako ste otvorili ovu stranicu, vjerujem da me ili poznajete, ili ćete me upoznati. Želja mi je ovim blogom podijeliti s vama iskustva hipnoze i neke zanimljivosti koje ona donosi, situacije i uvide do kojih dolazim, a s vremenom bi ovo postao i kanal komunikacije za sve vas koji želite doznati više ili iskusiti hipnozu… samo pratite moj “glas” i kada nabrojim do jedan, i kažem spavaj, prepustite se svemu što doživljavate, upravo onako kako to vaša prekrasna mašta može…

3, 2,1,…

spavaj!

Zašto hipnoza i hipnoterapija?

Kratko rečeno – jer sam se odlučio na promjenu. I upravo ova prva objava je o prvom koraku koji je nužan za bilo kakvo poboljšanje. A to je želja za promjenom.

Krajem svake godine na facebooku svi objavljujemo nekakve revizije. Ne skupljam tisuće pratitelja, pa smatram da je u redu poručiti nešto ljudima koje, recimo, poznajem. I tako je bilo i na kraju 2016. godine. Objava o promjeni, nešto u stilu kako se “promjene stalno događaju, ali su nam izbori često neispravni”. Nisam ni slutio tada da je ova promjena već počela te da će vrlo brzo izbor pasti na hipnozu.

Negdje sredinom svibnja 2017. godine saznao sam od kolege kako se uspješno riješio alergije. Pitao sam ga kako, reče on, malo oprezno i djelomično stidljivo – “hipnozom”.

– idem i ja na to.

– Imaš alergiju?

– Da, na sebe…

Nekim ljudima spomen hipnoze aktivira netočne predodžbe. “Vradžbine, placebo, manipulacija, prijevara, obmana, trik…” No, neki će umiriti strahove i prikupiti informacije (danas je to prilično jednostavno), i vrlo brzo i lako vidjeti da to baš i nije tako (rima slučajna).

U mom slučaju, naslutio sam kako je alergija zapravo slična kao i bilo koji drugi problem koji se ne manifestira kihanjem, al ipak nešto češće suzama… Problem koji redovito nosimo kroz život i koji nam neprestano potvrđuje da stvari nisu onakve kakve bismo željeli da budu – bilo da je to riječ o odnosima, zdravlju, novcu… I dio mene je počeo vjerovati da inteligencija i pamet baš nemaju pretjerane veze s tim. Koliko puta se treba dogoditi jedna te ista stvar, lagano zamaskirana novim ruhom, ali u načelu isti problem, da bismo shvatili da “nismo dovoljno pametni”? Ponavljanjem istih akcija, reagiranjem na gotovo jednak način – ne rješavamo stvari. Prekrasno. I glupo. I zapravo, nema veze s pameti. Negdje između “Na rubu pameti” (i tu ne mislim na malograđansku glupost, već na emocije) i “Na rubu znanosti” (i tu ne mislim na Mišakovu emisiju) – posjetio sam Hipnooo centar i upoznao Josipa Jelića koji je rekao “spavaj”.

I od toga dana se svakodnevno razbuđujem.

Profesor sam engleskog jezika i književnosti i fonetike. Govorništvo mi je oduvijek bilo privlačno i drago, pa sam pronašao brojne dodatne vrijednosti govora kroz rad s hipnozom. Uz nju i razne druge pristupe koje sam upoznao ili tek počeo upoznavati počeo sam rješavati svoju “alergiju”. Sad, da ovo ne zvuči kao “Haleluja, bijeli čovječe, otkrio sam vjeru”, točnije bi bilo reći otkrio sam “vjerovanja”. Ali, o njima u idućoj objavi…

Do tada, ostavljam vas uz citat koji sam guglao i odabrao između mase citata koje ljudi koriste tako da ih često pojačaju slikom cvijeća, prirode, zamišljenih ljepotica (redovito loše rezolucije) i s fontom od kojeg bi najmlađi brat dizajner bolno zajecao. No, to ne umanjuje kvalitetu riječi Aldousa Huxleyja koje slijede:

Samo je jedan kutak svemira koji sigurno možete promijeniti, a to ste vi sami.

 

Kada pucnem prstima vi ćete se probuditi i zaboraviti da ste pročitali ovu objavu. I ponovno je pročitati. I podijeliti na društvenim mrežama.

 

JOŠ O HIPNOZI I PRIMJENAMA...

Kontakt

JAVITE SE